Ana içeriğe atla

Haftalık Dizi/Film Önerisi #1

 

Haftalık Dizi/Film Önerisi #1

 

 

Her hafta yayınlamaya karar verdiğim haftalık dizi/film öneri yazısına hoş geldiniz. Bu yazı serisinde bazı dizi ve filmleri spoiler olmamasına özen göstererek kısaca özetlemeye çalışacağım. Yazılarda önerdiğim film ve dizileri izlemiş olmakla birlikte bu yazılarda bahsedilen dizi ve filmler için Letterboxd sitesinde ‘Watchlist’ oluşturacağım. Bu sayede filmleri daha kolay bir şekilde bulabileceksiniz. Çok fazla uzatmadan film ve dizilere geçeyim. Ha bir de muhtemelen her hafta beşten fazla olmamak kaydıyla öneri yapacağım. Haydi başlayalım.

 

1-Short Term 12 (Destin Daniel Cretton-2013)



Short term 12, tanımı koruyucu aile tesisinde 12 ay süreli kalması gereken çocuklar için kullanılan bir terim. Aslında bu yapım 2008 senesinde Cretton tarafından çekilen kısa filmin uzun metrajlı hali. Konusu genel olarak bu tesiste kalan çocuklar ve onların bakıcıları ile ilgili. İnsanlığa dair umutlarınızı tekrardan yeşertmeye yeltenen bir film. İyiliğin kazandığı ya da en azından sonucu iyilerin belirlediği bir düzene sahip. Başrol var demek biraz zor fakat ön planda olan üç isim var. Brie Larson, John Gallagher Jr ve Kaitlyn Dever. Bu oyuncuların yanı sıra Rami Malek ve Brooklyn Nine Nine’ın agresif ve duygusuz polis ablası Stephanie Beatriz de var. Film 90 dakikalık bir süreye sahip zaten izlerken de vaktin nasıl geçtiğini anlamayacağınızı tahmin ediyorum çünkü film baştan sona akıyor. 

IMDB Puanı; 8.0

 

2-Law Abiding Citizen (Felix Gary Gray-2009)



Law Abiding Citizen, eşi ve çocuğunun öldürülmesi sonrası katillerinden intikam alan bir erkeği konu alıyor. Başrollerinde Gerard Butler ve Jamie Foxx bulunan bu film bize hukuk-adalet denklemi içerisinde cezaların yeterli olup olmadığını ya da bu cezaların adaletli olup olmadığını sorgulatıyor. Hak, hukuk ve adalet kavramları çerçevesinde intikam arayan Clyde (Gerard Butler) ve onun karşısına hukuku temsilen çıkan Nick (Jamie Foxx) 110 dakika boyunca birbirlerine karşı güven ağı örmeye çalışıyorlar. Filmin ilk yarım saatinde ‘E şimdi her şey çözüldü daha ne olacak ki!’ diyebilirsiniz. Şahsen ben öyle dedim ve film beni baya bir yanılttı. O sebeple sürprizlere açık olun derim.

IMDB Puanı; 7.4

 

3-King Richard (Reinaldo Marcus Green-2021)






King Richard filmi tenis efsanesi olan kardeşler Venus ve Serena Williams’ın hayat hikayesini anlatıyor. Babaları Richard Williams’ın toplam 4 kızın babası ve yaşadıkları yer Compton’tan (Ki Compton NWA grubunun da çıktığı yerdir. Compton’ın sahip olduğu çevreyi anlamak için NWA filmini izleyebilirsiniz) kızlarını uzak tutmaya çalışan biri. Sokaktan uzak kalmalarını sağlamak için tenis oynatan Richard Williams, kızlarının her biri için kariyerlerini planladığını söylüyor. Hatta filmde de bunu gördüğümüz birçok sahne var. Film daha çok büyük kardeş olan Venus etrafında dönüyor. Kızların tenis ile kazandıkları başarı ve ilerledikleri yolların her biri bize gösteriliyor. Venus Williams’ın kariyerinin ikinci resmi maçına kadar devam eden film, tenise ilgi duyan ya da Williams kardeşleri merak edenler için tavsiyedir. Bu arada baba rolünü Will Smith oynuyor. Küçük de olsa Jon Bernthal’in de bir rolü var filmde. Serena Williams’ı Demi Singleton, Venus Williams’ı ise Saniyya Sidney canlandırıyor. Yalnız ek not olarak şunu belirteyim film biraz uzun iki buçuk saatinizi buna ayırmak istemezseniz gayet anlayışla karşılarım.

IMDB Puanı; 7.6

 

4-An Inspector Calls (Aisling Walsh-2015)



Harry Potter serisinden tanıdığımız David Thewlis’in (Potter serisinde Lupin’i oynamıştı) başrolde olduğu An Inspector Calls filmi tek mekânda geçen iyi bir gerilim filmi. Gizem ve suç janralarını da içinde barındıran film, bir ailenin evlilik kutlamalarını yaparken bir müfettiş tarafından ziyaret edilmeleri ile gelişiyor. Her aile üyesinin bir şekilde bağı çıkan bir kadının öldürülmesi konu alınıyor bu filmde. Müfettişin soruları ile ilerleyen film alınan cevaplar ile sanki açılan sandıklar gibi önümüze düşüyor. Yaklaşık bir buçuk saatlik film izlerken sonunda ne olacak acaba heyecanı yaratıyor bünyede. Aynı yönetmenin bir diğer filmi ‘Elizabeth Is Missing’ de bir diğer önerim olabilir size.

IMDB Puanı; 7.7

 

5-Caliphate (Goran Kapetanovic-2020)



Geldik listenin son içeriği Caliphate’ye. Bu arada Caliphate sözcüğü hilafet anlamında onu eklemeyi unutmayalım. Caliphate dizisi Rakka’da yaşayan Pervin’in (Gizem Erdoğan) İsveç’te yapılacak bir bombalı eylemin haberini Fatima’ya (Aliette Opheim) bildirmesi ile başlıyor. Son derece zor koşullarda iletişim kuran Pervin-Fatima ikilisi bölümler geçtikçe yeni bilgilere ulaşıyor. Bu sırada da İsveç’te yaşayan Müslümanların (özellikle Sulle’nin) hayatlarını görüyoruz. Dizi 8 bölüm ve Netflix üzerinden izlenmeye açık. Bu arada İslam ve Müslümanlık gibi hassas konuların iyi ele alındığını ve bu konulara bir eleştiri olmadığını hatırlatayım. Caliphate, çok bilinmeyen bir İsveç yapımı geçen sene çıkmış olmasına rağmen adını pek duyuramadığını düşünüyorum ama listenin en yüksek puanlı içeriği bu dizi. Bu yazıyı paylaşırken 5.bölümü izlemekteydim ve olaylar farklı noktalara geldi. Merak edenler, görenler ama izlesem mi diye tereddüt edenler varsa kesinlikle izlesin derim. Olayı daha fazla merak edenler varsa Bethnal Green Trio diye aratarak bilgilere ulaşabilir.

IMDB Puanı;8.2

 

Bu haftalık benden bu kadar. Haftaya yeni içerikler ile görüşmek üzere. 


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Collapse Dizi İncelemesi

  Gain'in sıkıntı yaşamadığı bir konu varsa o da kaliteli içerikleri bünyesinde bulundurması. Daha önceki yazılarımda belirttiğim birçok dizi gibi The Collapse de harika bir iş. Çöken bir toplumda insanların davranışlarını, birbirlerine karşı yardım (ve bazen yardımsızlıklarını) öne çıkaran bir yapım The Collapse.  Her bölümünde farklı insanların hikayeleri anlatılan The Collapse'de gerginlik seviyesi ve stres varlığı yüksek. Bazı bölümlerde aksiyonun da işin içine girdiğini belirtmek lazım. Üç yönetmenin aynı zamanda oyuncu olarak da yer aldığı dizi 8 bölümden oluşmakta. Bölümler süre olarak kısa fakat hiç kapanmayan kamera çekimi ile Victoria benzeri bir etki yaratılmış. Alman filmi Victoria hoşunuza gittiyse bu diziden de yakın bir keyif alacağınızı düşünmekteyim. 

The Best Of Enemies Film İncelemesi

  2019 yılı çıkışlı The Best Of Enemies, yönetmen Robin Bissell'in ilk uzun metrajlı filmi. İlk filminde gerçek bir hikayeyi film yapan Bissell, 1971 yılı Kuzey Kaliforniya'sına bakış atıyor. C.P Ellis ve Ann Atwater isimli iki kişinin çekişmelerini konu alan film ırkçılık, ayrımcılık gibi meselelere değiniyor.  C.P Ellis dönemin KKK gruplarından birinin baş adamı ve Ann Atwater ise siyahilerin sözcüsü konumunda. Siyahi öğrencilerin okulunda çıkan yangın sebepli öğrencilerin nerede okumaya devam edeceği konusu ortaya çıkıyor ve bu meselenin çözümü için Bill Riddick isimli bir uzmanın düzenleyeceği çalıştayda konuların konuşulması sürecinde film ilerliyor. Sam Rockwell ve Taraji Henson'dan son derece iyi performanslar izleten film, iyi bir sona sahip.  Irkçılığı, birbirinden uzaklaşmayı, ayrımcılığı iyi anlatıyor film. İnsanlığın deri renginden gelmediği ve birbirinden sırf bu sebeple nefret etmenin manasızlığı bir kez daha film sayesinde yüzümüze vuruluyor. Film içinde Bill

El Comediante Film İncelemesi

  Netflixin geçtiğimiz aylarda çıkardığı El Comediante filmi (İngilizce ismiyle This Is Not A Comedy) gerçekten de hiç komik değil. Gabriel Nuncio'nun başrolde olduğu Meksika yapımı film Netflix özel yapımı. Nuncio'nun hem yönetmen hem senarist hem de başrol olduğu film bir komedyenin hayatını gözler önüne sunuyor. En yakın arkadaşının hamile kalmak amacıyla spermini istemesiyle Gabriel'in hayatı değişiyor. Sürekli gelgitler yaşayan Gabriel, hem komik olmayan hem de draması bulunmayan bir yapının ortasında kalıyor.  Nuncio bir şeyler denemek istemiş fakat ne komediyi ne de dramayı aktarmayı başaramamış maalesef. İzlemeye başladığımda bir stand up komedyeninin sahne dışındaki yaşamına odaklanıp malzemelerini nasıl bulduğunu anlayacağımız bir yolculuğa çıkacağımızı düşünmüştüm fakat sadece (yanlış hatırlamıyorsam) 2 stand up sahnesi görüp filmi bitirdik. Komedi desek maalesef değil ki hatta stand up yaparken anlattıkları bile baya yetersiz. Drama desek olaylar biraz kötü yerl